sinsusy
Ela: Hej jak zrobić to zadanie? bo coś zrobiłam ale nie wiem czy wynik dobry mi wyszedł

W trójkącie prostokątnym ABC przeciwprostokątna BC ma długośc 10 cm i jest o 2 cm dłuzsza od
przyprostokątnej AB. Oblicz sinγ.cosγ wiedząc ze γ to kąt BCA.
1 maj 14:28
5-latek: To pokaz rysunek i obliczenia
1 maj 14:32
J: To pokaż co zrobiłaś
1 maj 14:33
Vuks:

Z pitagorasa CA = 6 (albo z trójkąta egipskiego)
sinγ = 0,8
cosγ = 0,6
sinγ*cosγ = 0,8*0,6 = 0,48
1 maj 14:37
Ela:

Przepraszam za rysunek i te podpisy ale nie umiem tu inaczej tego zrobic

sin=
810
Bok AC obliczyłam z pitagorasa i wyszło mi 2
√21
cos= u {2
√21}{10}
i pomnożyła to i wyszło mi
8√2150
1 maj 14:41
Ela: już wiem co żle robię dzięki

żle pomnożyłam xD
Głupi bląd
1 maj 14:42
Vuks: Żeby dodawać napisy do rysunków kliknij na literkę T w narzędziach. Niestety pozwala
to tylko na napisanie 1 literki, więc np. dwucyfrowe
odległości trzeba pisać klikając drugi raz obok pierwszej cyfry.
1 maj 14:45