Wiedząć że 4^a=25 oraz 8^b=27 oblicz 2^(a-b)
Adam: Wiedząć że 4a=25 oraz 8b=27 oblicz 2a−b
1 maj 13:58
Vi__: 4
a=25
(2
2)
a=25
2
2a=25
2
2*2
a=25
i analogicznie z 8
b=27
2
a−b= 2
a : 2
b
1 maj 14:02
Adam: Dzięki. Takie proste a mnie zaćmiło
1 maj 14:04
Adam: Zaraz, przecież 22a to nie równa się 22*2a ...
1 maj 14:09
Kejt: Owszem, kolega się pomylił
niemniej jednak:
(2a)2 = 25
2a = ...
1 maj 14:12
Benny: 4
a=25
(2
a)
2=5
2
2
a=5
(2
b)
3=3
3
2
b=3
1 maj 14:12
Vi__: dokładnie, przepraszam za wprowadzenie w błąd
1 maj 14:13
Adam: Ok, dzięki, już wszystko jasne
1 maj 14:15