Wyznacz zbiór wartosci funkcji wykladniczej z modulem
Amelia: | | 2|x| −1 | |
Wyznacz zbiór funkcji f(x)= |
| , gdzie x∊R. |
| | |x| + 1 | |
Jest to zadanie maturalne otwarte z poziomu rozszerzonego. Jeśli zrobilabym takie zadanie na
maturze sposobem graficznym, to zostalo by to uznane?
Nie wiem jak to zrobić inaczej..
1 maj 13:46
Amelia: Ok, z wykresu wyszło mi że Zw= (0,2) ∪ {−1}
czy ktoś mógłby zobaczyć czy to jest dobrze? Prooosze bardzo
1 maj 14:03
Vi__: ZW = < −1, 2)
1 maj 14:07
Kacper:
Można rysować, ale trzeba dobrze
1 maj 14:14
5-latek:

Dziedzina to |x|+1=0 wiec |x|=−1 a to jest sprzeczne wiec D=ℛ
| | 2x−1 | |
Dla x≥0 f(x)= |
| (przeksztalc to sobie do postaci kanonicznej i narysuj wykres |
| | x+1 | |
| | −2x−1 | | −2x−1 | |
Dla x<0 f(x)= |
| = |
| zrob to samo i narysuj wykres |
| | −x+1 | | 1−x | |
1 maj 14:21
Amelia: a no oczywiśćie że źle to zrobiłam, policzyłam dla x<−1 dla x=0 i dla x>1 a dla reszty juz nie

dziękuje bardzo za pomoc : )
1 maj 15:53