zbiór wartości
AAa:): Funkcja f , określona dla wszystkich liczb naturalnych, przyporządkowuje liczbie x ostatnią
cyfrę liczby 3x . Zbiór wartości funkcji f zawiera dokładnie elemętów
1 maj 13:26
Kejt:
rozpisz sobie:
31 = 3
32 = 9
33 = 27
34 = 81
35 = 243
36 = 729
widzisz..?
1 maj 13:29
5-latek: Witaj
Kejt 
no i jeśli zaliczymy 0 do liczb naturalnych to 3
0=1
1 maj 13:32
AAa:): dzieki dzieki
1 maj 13:38
5-latek: Sprawdzam czy dobrzez to rozumiesz .
to ile elementow zawiera zbior wartości tej funkcji określonej takim przepisem ?
1 maj 13:40
Kejt: Witaj
5−latku
W tym przypadku nie ma to znaczenia, ponieważ wartości się powtarzają.
3, 9, 7, 1, 3, 9...
Nie ma zatem znaczenia od której liczby zacznę.
czy 1, 3, 9, 7, 1, 3, 9...
zbiór pozostanie niezmieniony
1 maj 13:45