Zadanie, które próbuje rozgryźć i cieńko mi to idzie.Podpowie mi ktoś chociaż?:
Adelajda: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDP trójkąt ACP jest trójkątem równobocznym o boku
długości 8. Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ostrosłupa.
1 maj 13:01
Adelajda: Mała podpowiedź?
1 maj 13:47
Vi__:

|AP|=|PC|=|AC|=8
AC to przekątna kwadratu
O oznacz jako środek przecięcia się przekątnych kwadratu
|PO| to wysokość ostrosłupa i zarazem wysokość trójkąta ACP
środek boku BC oznacz jako E
trójkąt BCP to trójkąt równoramienny, wylicz jego wysokość
1 maj 13:54
Adelajda: Dziękuję.
1 maj 14:05