matura
matura: funkcja f określona jest wzorem f(x)= x3/ x+1. Prosta o równaniu x= −2 przecina wykres funkcji
f w punkcie P. Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P.
f(−2)=8 czyli 8 jest tutaj tym x0 ? Proszę o pomoc ;c
1 maj 11:58
Vuks: Tak, 8 jest x
0. Styczną obliczysz z wzoru ze stronki
379
1 maj 12:02
J:
y = f`(x0)(x−x0) + f(x0)
1 maj 12:04
Ann: a moglibyście policzyć? bo w odpowiedziach wychodzi ze y= −4x a mi tak nie wychodzi
1 maj 13:00
5-latek: | | x3 | |
f(x)= |
| to pochodna f'(x)= policz |
| | x+1 | |
1 maj 13:15
Ann: f'(x)== 2x3 + 3x2/ ( x+1)2
to przecież jak tu zamiast x wstawimy 8 to nie wyjdzie −4
1 maj 13:21
5-latek: | | 3x2*(x+1)−x3(x) | |
f'(x)= |
| policz to (wzor na pochodna ilorazu |
| | (x+1)2 | |
1 maj 13:29
Vuks: Wychodzi jakaś wartość pokroju −29 z nieskończonymi numerkami po przecinku.
W nawiasiku po prawej nie powinna być jedynka? Przecież (x + 1)' = 1.
Wtedy wychodzi to co podała Ann.
1 maj 13:35
5-latek: Jasne ze tak pochodna z x =1 (mój blad
1 maj 13:36
Ann: o dokładnie o to mi chodziło, czyli jakiś błąd w odpowiedziach, dzięki wielkie
1 maj 13:38
J: zle liczycie pochodną
1 maj 13:38
Ann: to co napisałam to jest jakby "a" w y=ax + b, i tylko o to a mi chodziło bo nie chciało wyjść
zgodne z odpowiedzią
1 maj 13:42
5-latek:
1 maj 13:45
J:
oblicz pochodną
1 maj 13:46
Ann: f'(x)= 2x03 + 3x02 / (x0 +1)2 x − x04 + 2x03 / (x0 + 1)2 tak mniej więcej wygląda
pochodna o ile się gdzieś nie walnęłam, ale mniejsza z tym, chociło mi tylko ty o współczynnik
kierunkowy
1 maj 13:51
5-latek: f=x
3
g=x+1
| | 3x2*(x+1)−x3*1 | |
f'(x)= |
| |
| | (x+1)2 | |
| | 3x3+3x2−x3 | | 2x3+3x2 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x+1)2 | | (x+1)2 | |
J Czesc

Co jest zle w obliczeniu tej pochodnej ?
1 maj 13:59
Ann: znaczy tam napisałam wzór na styczną pomyłka
1 maj 14:03
Ann: a pochodna dobrze obliczona jest przecież
1 maj 14:04
1 maj 14:13
Vuks: Dodam że zielona funkcja to f(x) a czerwona to pochodna.
1 maj 14:15
Vuks: O ja pierdzielę. Dlaczego my za x
0 podstawiamy 8, a nie −2

Policzyłem. Wychodzi −4.
MegaFacePalm
1 maj 14:17
Ann: jezu faktycznie xd okej wszystko jasne
1 maj 14:20
J: Pochodna mianownika to 2(x+1)
1 maj 14:21
J:
Sorry...nie patrzylem na funkje
1 maj 14:24