matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Określ zbiór wartości i naszkicuj wykres funkcji
Janek:
Określ zbiór wartości i naszkicuj wykres funkcji f: D −−> R, jeżeli
x
D=(−pi, pi), f(x) =
2
pi
pi
Ja to robiłem tak, że brałem po kolei liczby z osi x i np dla
=
, dla pi =
2
4
pi
x
itd, czyli mój wykres się ściska. Problem w tym, że prawidłowy wykres tg
2
2
powinien się rozszerzyć, a nie ścieśnić i właśnie nie wiem dlaczego.
1 maj 11:55