trójkąt prostokątny
Kukumorek: W trójkącie prostokątnym SAC (kat przy wierzchołku S=90) dane sa boki: SC=SA=a AC=a
√2 .
Punkt N należy do SA, a kąt CAN=30. Oblicz długość AN.
Oznaczyłam O jako wysokość podająca na CA i obliczyłam SO=a
√2 .obliczyłam też pare innych
nieprzydatych odcinków
1 maj 11:27
===:

... to może zapisz poprawnie treść zadania
Kąt CAN to dalej 45
o a nie 30
o
1 maj 11:39
Kukumorek: Racja, N należy do SC
1 maj 11:44
Kukumorek: Ktoś pomoże?
1 maj 11:57
prosta:
policz cos15o
1 maj 12:10
Kukumorek: Ok, juz wszystko mam. Dzięki
1 maj 12:14