Cz
Marek: CZeść. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2−2m(x−1)−1=0 ma dwa
różne pierwiastki rzeczywiste x1,x2 takie, że x1+x2=x12+x22. Proszę o rozwiązanie,
ponieważ podejrzewam błąd w odpowiedziach
1 maj 10:43
5-latek: To przedstaw swoje rozwiązanie
1 maj 10:44
Marek: m=2
1 maj 10:45
5-latek: Miałem na myśli obliczenia
1 maj 10:45
Marek: Prosiłem tylko o wynik. Rozwiązałem zadanie, lecz odpowiedź końcowa jest inna.
1 maj 10:48
Marek: Ok. Już znalazłem błąd.
1 maj 10:51
5-latek: Mogę sprawdzić ale rozwiazywac wybacz najzwyczajniej mi się nie chce .
Podpoweim tylko Δ>0 i wzory Vieta
x1+x2=... i x1*x2=....
i x12+x22= (x1+x2)2− 2*x1*x2
1 maj 10:53