wektory
tyk: Wektory a i b są prostopadłe oraz |a| = 2, |b| = 3. Oblicz długość wektora a − b.
(nad wszystkimi a i b jest: →)
Wiem że skoro np. a = [a
1, b
1] i b = [a
2, b
2], to z warunku prostopadłości: a
1*a
2 +
b
1*b
2 = 0 oraz 2 =
√a12 + b12, 3 =
√a22 + b22. Muszę obliczyć a
1 − a
2 i b
1 −
b
2, ale nie wiem jak mam połączyć te równania
1 maj 10:41
prosta:
o ile dobrze myślę, to trzeba policzyć kwadrat długości wektora , który
jest równy iloczynowi skalarnemu tego wektora przez siebie
[a2−a1,b2−b1][a2−a1,b2−b1]=(a2−a1)2+(b2−b1)2=
a12+a22−2a1a2+b12+b22−2b1b2=4+9=13
długość wektora: √13
1 maj 10:59