?
Matura: | | n2 + 1 | |
Znajdź wszystkie liczby całkowite n, dla których wyrażenie |
| jest liczbą |
| | n + 1 | |
całkowitą.
Znalazłem te liczby lecz męczy mnie jedno. Zapisałem to jako n={−3,1,....} a w odpowiedziach
jest n∊{−3,1,....}
odpowie mi ktoś jaka jest różnica?
1 maj 10:32
Janek191:
Można zapisać tak: n = − 3 lub n = 1
1 maj 10:39
Matura: A pytanie czysto teoretyczne. Jak zapiszę n=−3 i n=1 to co to znaczy?
1 maj 10:40
prosta:
twój zapis nie jest prawidłowy, niewłaściwie zastosowałeś znak "="
W odniesieniu do zbiorów i elementów stosujemy symbol należenia "∊"
prawidłowy zapis ze znakiem "="to:
n=−3 lub n=1 .....
1 maj 10:40
prosta:
n=−3 i n=1 oznacza koniunkcję zdań ...ta koniunkcja jest sprzeczna,
(szukamy liczb spełniających równocześnie oba warunki)
1 maj 10:43
Marek: Czy kiedykolwiek stosujemy n={1,2,3}?
1 maj 10:44
Matura: Czyli chyba bezpiecznie z tym lub. Ok dzięki.
1 maj 10:45
Matura: Właśnie ciekawe co z tym n={..,...,..}
1 maj 10:47
ICSP: a czym jest n ?
1 maj 10:57
Marek: liczbą całkowitą
np.
n={1,2,3,4,5} vs n∊{1,2,3,4,5}
co to znaczy?
1 maj 11:00
ICSP: n − liczba całkowita to w takim razie czym jest :
{ 1 , 2 , 3 , 4 , 5}
1 maj 11:02
Marek: n jest całkowite...rozwiązaniami są n=1 lub n=2,...n=5
1 maj 11:04
ICSP: nieee, pytam czym jest taka struktura : {1,2,3,4,5}. Nie ma tutaj na razie żadnego "n". Jak ją
nazwiesz?
1 maj 11:05
Marek: Nazwałbym ja zbiorem 5 liczb
1 maj 11:06
ICSP: i teraz spójrz na to co napisałeś :
n = {1,2,3,4,5}
czyli
"liczba = zbiór"
Nie ma to najmniejszego sensu.
1 maj 11:07
Marek: Dziękuję
1 maj 11:11