matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
czworościan
tarzan:
Dany jest czworościan foremny o krawędzi a. Oblicz sinus kata pomiędzy sąsiednimi ścianami bocznymi.
30 kwi 23:19
Mila:
H
sinα=
|SE|
a
√
3
|SE|=
2
1
a
√
3
a
√
3
|OE|=
*
=
3
2
6
H
2
+|OE|
2
=|SE|
2
a
2
*3
a
2
*3
H
2
=
−
4
36
27a
2
3a
2
H
2
=
−
36
36
a
√
6
H=
3
Podstawiaj do wzoru i licz
30 kwi 23:49