matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę.
Jadzia:
3
1
lim
x
→
1
(
−
)
1−x
3
1−x
30 kwi 23:12
Janek191:
3
1
1 + x + x
2
f(x) =
−
*
=
1 − x
3
1 − x
1 + x+x
2
3 − 1− x −x
2
2 − x − x
2
=
=
=
1 − x
3
1 − x
3
− (x − 1)*( x + 2)
x + 2
=
=
(1 − x)*( 1 + x + x
2
1 + x + x
2
wiec
1 +2
lim f(x) =
= 1
1 + 1 + 1
x→ 1
1 maj 10:27