?
Matura: Pomocy

. Długości boków pewnego trójkąta prostokątnego są kolejnymi liczbami naturalnymi.
Oblicz
objętość bryły powstałej przez obrót tego trójkąta wokół przeciwprostokątnej.
Długości: 3,4,5..nie mam pojęcia jak dalej
30 kwi 23:05
Qulka: policz h na przeciwprostokątną będzie to promień stożka = 2,4
bryła to dwa stożki o wspólnej podstawie i sumie wysokości =5
30 kwi 23:10
Matura: Dziękuję
30 kwi 23:18
Matura: Jeśli można to prosiłbym o to jakie pole wyjdzie. Podejrzewam, że jest błąd w odpowiedziach.
30 kwi 23:19
Eta:
30 kwi 23:22
Matura: Dziękuję bardzo. Mógłbym prosić o wyliczenie pola bryły?
30 kwi 23:27
Eta:
Pc= πr*l1+πrl2= πr(3+4)=......
30 kwi 23:29
Matura: Obliczyłem, ale wychodzi 2 raz inaczej niz w odpowiedziach i nie wiem czy ja robie błąd czy
odpowiedzi błędne
30 kwi 23:34
Eta:
Pc= 16,8 π
30 kwi 23:37
Matura: Dziekuję
30 kwi 23:39
Eta:
I co? zgadza się z odp?
30 kwi 23:40
Matura: Pani odpowiedz tak. Jak mam to obliczać. Ja obliczałem jako 2 osobne objętości...wyszło
niepoprawnie...ale mają wspólną podstawę.... 2 pola boczne czy jak?
30 kwi 23:43
Matura: ?
30 kwi 23:54
Eta:
Bryła jest sklejona! to pole liczysz tak jakbyś miał ją pomalować farbą
czyli tylko dwie powierzchnie boczne
Pc= Pb(1stożka)+Pb(2 stożka)= πr+l1+πrl2= πr(3+4) =.......
30 kwi 23:57
Matura: Bardzo dziękuję. Mam jeszcze takie zadanie Uzasadnij, że jesli trzy liczby naturalne a,b i c
spełniają warunek a2+b2=c2, to
przynajmniej jedna z nich jest podzielna przez 3.
30 kwi 23:59
Matura: a2+b2=c2
30 kwi 23:59