>
Matura: Witam. Czy na maturze rozszerzonej wszystko muszę dokładnie opisywać? Np. geometria
analityczna...mam wyznaczyć wierzchołki rombu i mam pisać coś takiego "przekątne rombu
przecinają się w połowie zatem..." czy mogę od razu? Sam nie wiem jak to robić żeby było
dobrze aby mi nie zabrali punktów.
30 kwi 21:34
Aerodynamiczny: Podłączę się do pytania, czy jeśli mam coś udowodnić to na końcu zamieszczać coś takiego jak
jest w tym rozwiązaniu(
https://matematykaszkolna.pl/strona/4044.html) czy bez tego przejdzie i będzie max jeśli wszystko będzie
udowodnione jak trzeba? I co z odpowiedziami, trzeba na końcu pisać pełnym zdaniem wszytko
dokładnie tak jak nas pytają?
30 kwi 21:37
Aerodynamiczny: I te wszystkie komentarze typu;"korzystam z twierdzenia cosinusów","korzystam z wzoru na sumę
szeregu geometrycznego" są konieczne, aby uzyskiwać maxymalną liczbę punktów?
Ja mam jakby to powiedzieć dość rozległe pismo i często brakuje mi miejsca, a szczególnie w
takich zadaniach gdzie trzeba dużo liczyć
I takie komentarze które moim zdaniem są
bezsensowne bo skoro używam jakiegoś twierdzenia czy wzoru to jest przecież widoczne, nie
muszę chyba egzaminatora naprowadzać w taki sposób.
30 kwi 21:43
5-latek: Wiesz co ?
ja osobiście podzielam twoje zdanie . Przeciez te matury sprawdzają Panowie doktorzy z uczelni
.
Znam osobiście takowego .
Przeciez jeśli liczysz to wiadomo ze wiesz z czego liczysz .
Po drugie . Nie od dziś wiadomo ze będziecie pisać mature za kilka dni .
Wiec ja nie rozumiem tych Waszych pytan . Cyzbyscie nie mieli nauczycieli ?
Nawet jeśli nie chcecie się pytac nauczycieli to już jesteście na tyle dorośli ze można takie
zapytanie skierować do CKE i być pewnym
30 kwi 21:52
Matura: No tak ale można najpierw zapytać na forum. Może akurat ktoś sprawdza matury czy jest
nauczycielem i się orientuje jak to jest.
30 kwi 21:54
Saizou :
Na arkuszu egzaminacyjnym z matematyki jest napisane, że :
"Pamiętaj, że pominięcie argumentacji lub istotnych
obliczeń w rozwiązaniu zadania otwartego może
spowodować, że za to rozwiązanie nie będziesz mógł
dostać pełnej liczby punktów. "
Także lepiej pisać za dużo niż tracić punkty.
Sam musisz wiedzieć co jest istotnym krokiem, np.
W zadaniu: Napisać prostą przechodzącą przez punkty A i B, nie musisz odnotować że piszesz
prostą AB korzystając z tego czy owego, wystarczy że napiszesz prostą.
ale jeśli masz na przykład udowodnić jakąś nierówność i powołujesz się na nierówności o
średniej warto to napisać że korzystasz z takiej i takiej nierówności.
30 kwi 22:00
Saizou :
tok myślenia, w szczególności, warto pokazywać właśnie w geometrii, w kombinatoryce i prze
elementach analizy matematycznej np. badaniu ekstremów itp.
30 kwi 22:02
Matura: Dzięki
30 kwi 22:09
Aerodynamiczny: U mnie moja nauczycielka nigdy takich komentarzy robic nie kazala, tylko te najistotniejsze
ktorych zapisac sie nie dalo za pomoca "jezyka matematyki" a byly elementem rozwiazania, bez
ktorego ciaglosc rozwiazania zadania bylaby zaburzona. A niestety kontaktu z moimi
nauczycielami nie mam, wiec pytam tu, w koncu lepiej zapytac niz potem zalowac ze obcieli
punkty i wymazona uczelnia byla wlasnie o te kilka punktow za daleko.
Dziekuje za pomoc
30 kwi 22:41