sin(x+1) | ||
Oblicz lim x→ −1 | ||
x2 + 5x + 4 |
sin(x+1) | ||
Doszłam do tego że limx→ −1 | , skoro sin0°=0, a wykres mianownika | |
(x+4)(x+1) |
0 | 1 | |||
dąży do −1 przez liczby ujemne, to limx→ −1 = | = 0. Jednak odpowiedź to | |||
0− | 3 |
0 | ||
mamy symbol [ | ], zatem możemy zastosować regułę de Hospitala, w tym celu liczymy pochodne | |
0 |
[sin(x+1)]' | cos(x+1) | 1 | |||
= | = | przy x→−1 | |||
(x2+5x+4)' | 2x+5 | 3 |
sin ( x + 1) | 1 | 1 | 1 | |||||
= lim{x→−1} | * | = 1* | = | |||||
x + 1 | x + 4 | − 1 + 4 | 3 |
sin(x+1) | 0 | |||
Janek191 możesz wyjaśnić dlaczego | = 1? Czy | = 1? | ||
x + 1 | 0 |
sinx | ||
limx→0 | =1 | |
x |
sin(x+1) | sin0 | ||
→1 przy x→−1, bo mamy | |||
x+1 | 0 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |