matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
Matma:
Oblicz granicę ciągu an=2+5+8+...+(3n−1)/(2n−3)
2
30 kwi 20:53
Janek191:
Napisz porządnie ten ciąg
z użyciem litery U
30 kwi 21:26
Matma:
2+5+8+...+(3n−1)
sorki
(2n−3)
2
30 kwi 21:33
Janek191:
b
1
= 2 r = 3 b
n
= 2 + (n −1)*3 = 2 + 3 n − 3 = 3n −1 więc S
bn
= 0,5*( 2 + 3 n − 1)*n = 0,5 n +1,5 n
2
dlatego
0,5 n + 1,5 n
2
a
n
=
4 n
2
− 12 n + 9
0,5
1,5 +
n
a
n
=
12
9
4 −
+
n
n
2
30 kwi 21:42
Janek191:
1,5 + 0
3
lim a
n
=
=
4 − 0 + 0
8
n→
∞
30 kwi 21:43
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick