3
Ja: zadanie
wyznacz najwieksza wartosc funkcji f(x)=−3x+5 w przedziale <−√10;√5>
Czy moje rozwiazanie jest poprawne merytorycznie?
Funkcja f przyjmuje najwieksza wartosc dla najmniejszego argumentu, poniewaz wspolczynnik
kierunkowy funkcji f jest ujemny, czyli funkcja jest malejaca.
f(−√10)=−3*−√10+5=3√10+5
30 kwi 19:50
Kejt: jak dla mnie

tylko: "najmniejszego argumentu z zadanego przedziału"
30 kwi 19:58
Janek191:
ymax = f( −√10) = −3*( −√10) + 5 = 3√10 + 5
30 kwi 19:58
Ja: Wtedy myslelismy by o przedziale jak o calej dziedzinie. Funkcja ma nieskonczony zbior
wartosci.
Chyba ze tak: Najwieksza wartosc funkcji w przedziale...jest przyjmowana dla najmniejszego
argumentu z tego przedzialu.
30 kwi 20:04
Ja: to byla odp. do 2 posta^^
30 kwi 20:05