29
rachunek prawdopodobieństwa: Ze zbioru {0,1,2...9} losujemy trzy razy bez zwracania po jednej cyfrze i zapisujemy liczbę
trzycyfrową, której cyfrą setek jest pierwsza wylosowana l., dziesiątek− druga, jedności −
trzecia. Ile wśród tych liczb jest l. parzystych
30 kwi 19:48
Aerodynamiczny: Cztery przypadki rozpatrz, wylosowano kolejno: liczbę parzystą,liczbę parzystą, liczbę parzystą
Liczbę parzystą, liczbę nieparzystą, liczbę parzystą
Liczbę nieparzystą, liczbę parzystą, liczbę parzystą
Liczbę nieparzystą, nieparzystą, liczbę parzystą
I zsumuj wszystkie rozwiązania
30 kwi 19:51
PW: A co robimy, gdy pierwsza wylosowana liczba jest zerem?
30 kwi 20:00
Aerodynamiczny: Odrzucamy taką możliwość, bo to ma być liczba trzycyfrowa.
30 kwi 20:01
rachunek prawdopodobieństwa: a możecie to rozpisać? nie wiem jak się za to zabrać, wynik ma wyjść 238
30 kwi 20:07
rachunek prawdopodobieństwa: 328*
30 kwi 20:07
Aerodynamiczny: I. 4*4*3=48
II.4*5*4=80
III.5*5*4=100
IV.5*4*5=100
48+80+100+100=328
30 kwi 20:10
rachunek prawdopodobieństwa: dzięki
30 kwi 20:11
Aerodynamiczny: Musisz tylko uważać na to "0" i dobrze wtedy ilość możliwych liczb na dane miejsce wpisać
30 kwi 20:12
PW: Moim zdaniem zadanie jest źle sformułowane. Nie można "odrzucać" wyniku doświadczenia tylko
dlatego, że nie spełnia naszych oczekiwań. Wynik
(0, 7, 1)
występuje − mamy go traktować jako liczbę parzystą (ale przecież nie trzycyfrową)?
A może sformułowanie "zapisujemy jako liczbę trzycyfrową" jest niepotrzebne?
30 kwi 20:41