Ciąg geometryczny
Pati: W ciągu geometrycznym (an) suma pierwszego i trzeciego wyrazu jest równa 10, a suma drugiego i
czwartego jest równa 5. Wyznacz n, dla którego S*an=1, gdzie S jest sumą wszystkich wyrazów
ciągu.
Wyznaczyłam wzór ogólny, ale nie moge się doliczyć tego n, kwestia rachunków, chyba, że źle
wyznaczyłam an. Ktoś rozwiąże?
30 kwi 19:38
prosta:
a wyliczyłaś S ?
30 kwi 19:46
prosta:
| | 1 | |
a1=8 , q= |
| , S=16 −−−−> n=8 |
| | 2 | |
30 kwi 19:52
Pati: Dlaczego S=16?
30 kwi 23:33
Eta:
| | 1 | | a1 | |
q= |
| , a1=8 S= |
| = ..... =16 |
| | 2 | | 1−q | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
S*an=1 ⇒ 16*4*( |
| )n=1 ⇒( |
| )n= |
| ⇒ n=6 |
| | 2 | | 2 | | 64 | |
30 kwi 23:49
Pati: |q|<1, czyli szereg, no tak.... Dzięki, mój błąd
1 maj 19:17