matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Optymalizacja
Pati:
Objętość walca jest równa 432π. Wyznacz długość promienia podstawy takiego walca, którego pole powierzchni całkowitej jest najmniejsze. Oblicz to pole.
30 kwi 19:35
Janek191:
432
V = π r
2
*h = 432 π ⇒ r
2
h = 432 ⇒ h =
r
2
432
P
c
= 2 π r
2
+ 2π r*h = 2 π r
2
+ 2π r*
r
2
864π
P
c
(r) = 2π r
2
+
r
wiec
864 π
864 π
P
'
c = 4π r −
= 0 ⇔ 4π r =
/ : 4π
r
2
r
2
216
r =
r
2
r
3
= 216 r = 6 ====
864 π
P
min
= 2π*6
2
+
= 72 π + 144 π = 216 π
6
30 kwi 21:07