trygonometria pomocyy
kamilaaaa: Rozwiąż równanie sinx − cosx + 1 = sinxcosx.
Proste równanie, ale mam problem.....
Robiąc zadanie w ten sposób:
sinx − sinxcosx − cosx + 1 = 0
sinx(1−cosx) + (1−cosx)=0
(1−cosx)(sinx+1)=0
cosx = 1 u sinx = −1
Wychodzi, ale czemu nie wychodzi podnosząc do kwadratu całe równanie?
sinx − cosx = sinxcosx − 1 | ()
2
sin
2x − 2sinxcosx + cos
2x = sin
2xcos
2x − 2sinxcosx + 1
sin
2x + cos
2x = sin
2xcos
2x + 1
sin
2xcos
2x = 0
sin
2x(1 − sin
2x) = 0
−sin
2x(sinx − 1)(sinx +1) = 0
sinx = 0 u −1 u 1
Dlaczego nie wychodzi? nie rozumiem

((((((
Przeciez kazde rownanie mozna do kwadratu podnosic...
Zapomniałam o dziedzinie jakiejs? Przypadku?
30 kwi 19:34
ICSP: −1 = 1
po podniesieniu do kwadratu
1 = 1
30 kwi 19:37
kamilaaaa: w jakim miejscu to widac?
kiedy rozpoznajesz, ze rownosc jest sprzeczna?
Mozesz wytłumaczyć?
30 kwi 19:46
ICSP: zadaj jakieś konkretne pytanie.
30 kwi 20:32
kamilaaaa: W tym równaniu, po podniesieniu do kwadratu dałoby się coś z nim zrobić? Odrzucić kilka
wyników, czy lepiej o tym nie myśleć i po prostu na przyszłość nie podnosić do kwadratu równań
trygonometrycznych?
30 kwi 21:25
ICSP: Lepiej nie ryzykować i nie podnosić równań trygonometrycznych do kwadratu.
30 kwi 21:26
kamilaaaa: 
dzięki
30 kwi 21:36