Znajdź równanie stycznej
Ann: funkcja f określona jest wzorem f(x)= x3/ x+1. Prosta o równaniu x= −2 przecina wykres funkcji
f w punkcie P. Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P.
Prooszę o pomoc :c
30 kwi 19:03
mathieu: Ogólnie to standardowe zadanie. Musisz tylko powstawiać wartości do wzoru i obliczyć pochodną.
y= f '(x0) (x−x0)+f(x0)
f(−2)=−8/−1=8
f'(x0)= (2x3+3x2)/(x+1)2
f'(−2)=−4
y= −4(x+2)+8
y= −4x
30 kwi 19:35
Ann: myślałam że 8 jest tutaj tym x
0, w każdym bądź razie dzięki wielkie za pomoc
30 kwi 21:39
Ann: a tak właściwie to dlaczego ta 8 nie jest? bo zgłupiałam teraz, skoro prosta x=−2 przecina
tamtą w punkcie p i to p = 8 to nie powinno być to x0 ?
30 kwi 21:53
mathieu: Punkt P ma współrzędne P(x
0, f(x
0)), czyli w tym przypadku P(−2,8).
Mam nadzieję, że udało mi się to wyjaśnić
1 maj 23:19