2 | 3 | |||
rozwiąż równanie | =1− | w przedziale <0,π> | ||
1+4sin24x | 3+4sin24x |
1 | 1 | |||
ok, to jeśli wyszło 4sin24x= | lub 4sin24x=− | |||
2 | 4 |
t2−t−6 | ||
chyba robię coś źle bo znowu wychodzi mi 4sin24x=2 lub 4sin24x=−1, mam | ||
{3+t}{t+1} |
t−2 | ||
następnie wychodzi | =0 →t=2 lub t=−1 | |
t+1 |
2 | 3 | ||
= 1 − | |||
1 + t | 3 + t |
2 | 3+t−3 | ||
= | |||
1+t | 3+t |
2 | t | ||
= | |||
1+t | 3+t |
t | 2 | t+t2−6−2t | |||
− | = | ||||
t+3 | 1+t | {3+t}{1+t} |
t2−t−6 | |
→Δ=1+24 √Δ=5 t1=2 t2=−3 | |
{3+t}{1+t} |
{t+3}{t−2} | |
{t+3}{t+1} |
t−2 | |
=0 | |
t+1 |
1 | ||
sin24x= | ||
2 |
1 | ||
sin24x= | ||
2 |
√2 | √2 | |||
sin4x= | lub sin4x=− | |||
2 | 2 |
π | π | |||
sin4x=sin | (I,II) lub sin4x=−sin | |||
4 | 4 |
π | 3π | π | 5π | |||||
4x= | + 2kπ lub 4x= | + 2kπ lub 4x=− | + 2kπ lub 4x= | + 2kπ→ k∊C | ||||
4 | 4 | 4 | 4 |
3 | ||
sin2(4x) = | ||
4 |
π | 2π | π | 4π | |||||
4x= | +2kπ 4x= | +2kπ 4x=− | +2kπ 4x= | +2kπ | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
π | kπ | π | kπ | π | kπ | π | kπ | |||||||||
x= | + | x= | + | x=− | + | x= | + | |||||||||
12 | 2 | 6 | 2 | 12 | 2 | 3 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |