2 x pochodne (ciąg, parametr)
imprimatur: 1. Ciąg (a, b, c) jest geometryczny i a > 0. Wykaż że funkcja f określona jest wzorem f(x) = x
* (ax2 + bx + c) jest rosnąca w zbiorze liczb rzeczywistych.
2. Dla jakich wartości parametru m równanie x3 − 3x − m = 0 ma trzy pierwiastki?
Rozw: (−2, 2)
W pierwszym wiem tyle, że b2 = ac, pomnożyłem x przez wyrażenie w nawiasie, wyliczyłem
pochodną, wyszło 3ax2 + 2bx + c.
Dalej nie wiem, liczyłem coś, że f'(x) > 0 i delta = 4b2 − 12ac = 4b2 − 12b2 = −8b2...
W drugim wyliczyłem pochodną, wyszły miejsca zerowe −1, 1. Podstawiłem f(−1) = 2 f(1) = −2.
Nie wiem jaki warunek musi spełnić, żeby ten przedział wyszedł, proszę o wytłumaczenie.
Z góry dziękuje!
30 kwi 18:14
Janek191:
z.1
f(x) = x*( a x2 + b x + c) = a x3 + b x2 + c x
więc
f '(x) = 3a x2 + 2 b x + c
Δ = 4 b2 − 4*3a* c = 4 b2 − 12 a*c = 4*( b2 − 3a*c)
b2 > 0
c = a q2 > 0
więc Δ < 0
zatem f' (x) > 0 dla x ∊ ℛ i dlatego funkcja f jest rosnąca w ℛ .
30 kwi 18:26
Janek191:

z.2
x
3 − 3 x − m = 0
f(x) = x
3 − 3 x
f '(x) = 3 x
2 − 3 = 3*( x
2 − 1) = 3*( x − 1)*( x + 1) = 0 ⇔ x = − 1 lub x = 1
f ''(x) = 6 x
f ''( − 1) = − 6 < 0 − funkcja f osiąga w punkcie x = − 1 maksimum lokalne y
max = 2
f '' (1) = 6 > 0 − funkcja f osiąga w punkcie x = 1 minimum lokalne y
min = − 2
zatem
ZW f = < − 2 , 2 >
Prosta y = m przetnie wykres funkcji f 3 razy gdy m ∊ ( − 2 , 2)
Patrz też rysunek.
30 kwi 18:39
Janek191:
Trzeba pominąć : ZWf = < − 2 , 2 >
30 kwi 18:41
imprimatur: Kłaniam się nisko! Wielkie dzięki, Janek191!

Mam pytanie jeszcze

jest równanie trzeciego stopnia z parametrem i pytają się dla jakich
wartości m funkcja jest malejąca w R.
Sprowadzam to do pochodnej, wychodzi kwadratowa i wiem, że współczynnik a musi być ujemny i
pytanie delta mniejsza czy mniejsza lub równa zero?
30 kwi 19:07