abc
poho: Niech dana będzie rekurencyjna definicja ciągu. Odgadnij wzór w postaci jawnej na n−ty wyraz
ciągu i udowodnij go indukcyjnie.
a0 = 1, a1 = 2
an = an−1 + an−2
30 kwi 18:13
poho: Pomoże ktoś ?
30 kwi 18:25
vaultboy: Jest to ciąg Fibonacciego z przesuniętym wskaźnikiem.
Wzór jest trochę syfiasty, ale żeby go dostać to mogę ci podpowiedzieć, że można to zrobić
rozwiązując równanie rekurencyjne albo korzystając z funkcji tworzących.
30 kwi 18:28
poho: na nic mnie to nie naprowadza

, wiem co to ciąg fibanacciego
30 kwi 18:32
poho: a0 = 1
a1 = 2
a2 = 3
a3 = 5
tyle na razie mam
30 kwi 18:33
poho: ktoś podpowie co dalej ? Bo nie mogę odgadnąć wzoru jawnego
30 kwi 18:41
poho: znalazłem postać jawną ciągu fibanacciego internecie, czy o taki wzór jawny chodzi ?
| | 1 | | 1 + √5 | | 1 − √5 | |
Fn = |
| (( |
| )n − ( |
| )n) |
| | √5 | | 2 | | 2 | |
30 kwi 18:48
vaultboy: tak
30 kwi 19:19
poho: lol, to takiego wzoru miałem się domyślić ? nie ma jakiegoś łatwiejszego ?
30 kwi 19:20
vaultboy: obstawiam, że nie miałeś go wymyślić tylko udowodnić indukcyjnie, że on jest prawdziwy, ale
tymi metodami, które podałem można go wyprowadzić.
30 kwi 19:58
poho: odgadnąć wzór jawny, a potem go udowodnić indukcyjnie tak jak w treści. To jakoś inaczej to
zrobić ?
30 kwi 21:37
poho: pomoże ktoś ? To jak z tym wzorem jawnym powinno być ?
30 kwi 22:19
poho: ?
1 maj 09:32
poho: ?
1 maj 17:57
poho: pomoże ktoś ?
4 maj 20:06
poho: ?
4 maj 21:59
poho: ?
4 maj 23:07