układy równań-zadania z treścią
marta: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu:
Pan Jan kupił za 149 500 zł mieszkanie z garażem i piwnicą na Osiedlu Słonecznym. Powierzchnia
mieszkania jest 10 razy wieksza od powierzchni piwnicy. Jak duże jest mieszkanie pana Jana?
cena za 1metr kwadratowy=2000zł
metraż 35−112 metrów kwadr.
garaż−25000 zł
piwnica−750zł za 1 metr kwadratowy
3 gru 20:04
rozalia: Obliczam ile zapłacono za samą piwnicę i mieszkanie., więc odejmuję od całości koszt garażu:
149 500− 25 000=124 500 (kwota za piwnicę i mieszkanie)
x−−−−−−−> koszt piwnicy
10x−−−−−> koszt mieszkania
x + 10x= 124 500
11x= 124 500
x= 11 318
Piwnica kosztowała 11 318 zł, to mieszkanie
10x= 10 * 11 318 = 113 180 zł
1m kwadratowy mieszkania = 2000 zł
113 180 : 2000 = 56,59
Pan Jan kupił mieszkanie o pow.56,59 m kwadratowych.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W ten sam sposób można obliczyć metraż piwnicy i garażu
3 gru 22:21