Prawdopodobieństwo
Pati: W pierwszym pojemniku są 4 kule białe i n czarnych , w drugim jest 6 kul białych i n+3
czarnych. Z losowo wybranego pojemnika wybieramy jedną kulę. Wyznacz n, dla którego
| | 3 | |
prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej jest równe |
| |
| | 5 | |
30 kwi 18:03
Janek191:
H
1 − zd. losowe − "wylosowano I pojemnik "
H
2 − zd. losowe − " wylosowano II pojemnik"
P( H
1) = 0,5 P(H
2) = 0,5
A − zdarzenie losowe − " wylosowano czarną kulę "
więc
| | n | | n + 3 | | 3 | |
P( A) = 0,5* |
| + 0,5* |
| = |
| |
| | n +4 | | n +9 | | 5 | |
Oblicz n
30 kwi 18:11
Pati: Nie wzięłam pod uwagę wyboru pojemnika, dlatego nie wychodziło :c Dzięki
30 kwi 19:08