granice
zegarek: | | 23n+2+6n−2+3 | |
lim = |
| |
| | 8n+2+4n−1+22n+3 | |
n→
∞
Proszę o pomoc w rozpisaniu. NIe wiem jak sie zabrać za te potęgi? Jest jakaś zasada?
Proszę o wskazówki
30 kwi 17:29
Janek191:
| | 22*(23)n + 136 6n + 3 | |
an = |
| = |
| | | |
Dzielimy licznik i mianownik przez 8
n
| | | |
= |
| |
| | | | 1 | | 4 | | 4 | | 64 + |
| *( |
| )n + 8*( |
| )n | | | 4 | | 8 | | 8 | |
| |
więc
| | 4 + 0 + 0 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| |
| | 64 + 0 + 0 | | 16 | |
n→
∞
30 kwi 18:04
Janek191:

?
1 maj 10:30
zegarek: Czyli dzieli się licznik i mianownik przez największą potęgę w mianowniku. tak?
2 maj 12:47
5-latek:
2 maj 12:50