matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uklad rownan
fryta70:
Rozwiąż układ równań trzema metodami: 3x +y = 1 6x + 2y = 5
30 kwi 17:23
Vi__:
1
o
graficzny − rysujesz w układzie współrzędnych proste
⎧
y= 1 − 3x
⎩
y=
5
2
−3x
i punkty, gdzie przecinają się proste są rozwiązaniem
2
o
podstawianie wyliczasz jedną niewiadomą i podstawiasz do drugiego równania
⎧
y=1−3x
⎩
6x+2(1−3x)=5
3
o
metoda przeciwnych współczynników,
⎧
3x+y=0 /*(−2)
⎩
6x+2y=5
⎧
−6x−2y=0
⎩
6x+2y=5
i dodajesz stronami
30 kwi 17:32