w równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt c=(3 −1) jest wierzchołkiem kąta prostego.
przeciwległa do niego przyprostokątna zawiera się w prostej 3x−y+2=0. Wyznacz współrzedne
reszty wierzchołków tego trójkąta.
Wyliczyłem narazie środek AB i dalej nie wiem co robic... liczyłem odległość CS=AS ale nie
wychodzą liczby... S(−3/5 ; 1/5)
| I AB I | ||
I AB I = √2 a ⇒ a = | ||
| √2 |
| I 3*3 − 1*(−1) + 2 I | 12 | |||
I CS I = | = | |||
| √32 + 12 | √10 |
| 24 | ||
I AB I = | ||
| √10 |
| 24 | 12 | |||
a = | = | |||
| √20 | √5 |
| 144 | ||
( x − 3)2 + ( y + 1)2 = | ||
| 5 |