dynamika
Bartek: Czy takie rozwiązanie jest realne?
Czy widział ktoś kiedyś iloczyn F*m , a jeśli tak to czym on jest? Bo ja do tej pory widywałem
wyłącznie: F= am
30 kwi 16:55
Bartek: No to odświeżam. Sory, że tutaj, ale na fizyce prawie nikogo nie ma.
30 kwi 17:19
goofie: mi to wygląda na średnią ważoną,
dzięki tym masom przy siłach, wiemy jaki mają ogólny wpływ na jakies cialo/uklad
Np F1 = 100000N F2 = 10 N, wiec wydaje się że wszystko zalezy glownie od F1, ale m1 może być
znacząco mniejsze od m2 i wtedy juz niekoniecznie
Ale to zależy wszystko od zadania, tak na sucho to cięzko powiedzieć
30 kwi 17:33
Bartek: Dwa ciężarki o masach m1 i m2 leżą na stole połączone nicią.Do ciężarka o masie m1 przyłożono
siłę F1 działającą równolegle do powierzchni stołu, a do ciężarka m2 − siłę F2, działającą
wzdłuż tego samego kierunku, co siła F1, ale o przeciwnym zwrocie. F2 < F1. Ciężarki mogą się
poruszać bez tarcia.Jaką wartość ma siła napinająca nić?
Taka jest treść zadania.
30 kwi 17:44
goofie: i to jest poprawna odpowiedz?
30 kwi 18:19
goofie: jedno rownanie dla kazdego ciezarka:
F1 − N = m1a
N−F2 = m2a
N = F2 + m2a
wstawiasz a do równania na N i wychodzi twój wynik
30 kwi 18:35
Bartek: Okej, faktycznie, doliczyłem się. Nie rozumiem jednak czemu F1 − N tzn. F1 − F oraz czemu N −
F2.
Tzn. nie rozumiem dlaczego akurat tak.
30 kwi 18:46
Bartek: Dobra, okej, już skumałem. Gupi jestem i tyle.
30 kwi 20:10