granica z definicji
Adam: Cześć, mam takie polecenie: "Oblicz granicę, stosując definicję granicy funkcji."
W związku z tym poleceniem mam pytanie czy moje rozwiązanie jest zgodne z poleceniem.
| | x+4 | | −1+4 | | 3 | |
limx−>−1 |
| = limx−>−1 |
| = |
| więc liczę z lewej i |
| | (x+1)2 | | (−1+1)2 | | 0 | |
prawej strony
| | x+4 | | −1−+4 | |
limx−>−1− |
| = limx−>−1− |
| = |
| | (x+1)2 | | (−1−+1)2 | |
| | x+4 | | −1++4 | | 3 | |
limx−>−1+ |
| = limx−>−1+ |
| = |
| =+∞ |
| | (x+1)2 | | (−1++1)2 | | (0+)2 | |
30 kwi 15:04
PW: To nie jest z definicji.
A tak nawiasem mówiąc: skoro mianownik jest dodatni (bo jest kwadratem), to po co liczysz
granice jednostronne?
1 maj 19:11
Rupi: Ale z definicji Cauchy'ego czy Heinego czy poprostu klasyka |an−g| < ε
1 maj 19:16
PW: Skoro już wiesz, że ta granica jest równa +∞ (łatwo taką tezę postawić), to nie ta definicja!
1 maj 19:18