dowód
Rupi: Wykaż, że jeżeli α ,β ,γ są kątami ostrymi i
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sinα= |
| , sinβ= |
| , sinγ= |
| to α + β + γ = 45∘ . |
| | √5 | | √26 | | √65 | |
30 kwi 14:51
Rupi: 2.Na bokach AD , AB i BC rombu ABCD wybrano punkty K , L i M w ten sposób, że |AL | : |LB| = k
oraz KL ∥ DB , LM ∥ AC . Wyznacz wszystkie wartości k , dla których pole pięciokąta KLMCD
| | 11 | |
stanowi |
| pola rombu. |
| | 16 | |
30 kwi 14:55
Rupi: Proszę o pomoc
30 kwi 15:09
Rupi: ?
30 kwi 17:42
Rupi: Wie ktoś
30 kwi 19:50
Eta:
1/ trójkąt ostrokątny
wyznacz z jedynki trygonometrycznej
cosα =.. cosβ=... cosγ=...
| | √2 | |
mamy wykazać że α+β+γ= 45o ⇒ sin[(α+β)+γ)= |
| |
| | 2 | |
sin[(α+β)+γ]= sin(α+β)*cosγ+ cos(α+β)*sinγ =........
sin(α+β)= sinα*cosβ+ cosα*sinβ=.... i cos(α+β)= cosα*cosβ−sinα*sinβ=....
i działaj.......... bo mi nie chce się tego pisać
30 kwi 20:33
Rupi: Bardzo Ci dziękuję i jestem coraz bardziej zachwycony Twoimi umiejętnościami
30 kwi 21:27
Eta:

P−−− pole rombu
| | 11 | |
P3= |
| P −− pole pięciokąta |
| | 16 | |
P
1−− pole trójkąta AKL, P
2 −−− pole trójkąta LBM
Z podobieństwa trójkątów:
AKL i ABD oraz LBM i ABC
| P2 | | kx | | P1 | | x | |
| = ( |
| )2 i |
| =( |
| )2 |
| P(ABD | | kx+x | | P(ABC) | | kx+x | |
| | 1 | | k2 | | 1 | | 1 | |
P2= |
| P* |
| i P1= |
| P* |
| |
| | 2 | | (k+1)2 | | 2 | | (k+1)2 | |
| | 5 | |
P1+P2= |
| ⇒ ........ 8(k2+1)= 5(k+1)2 |
| | 16 | |
rozwiąż teraz to równanie ..............
30 kwi 22:26
pigor: ... lub zad.1.np. tak : α,β,γ − miary kątów ostrych , to
sin
2α=
15 i sin
2β=
126 i sin
2γ=
165, stąd i z 1−ynki tryg.
cos
2α=
45 i cos
2β=
2526 i cos
2γ=
6465, więc
tg
2α=
15*
54=
14 i tg
2β=
125 i tg
2γ=
164 ⇒
| | tgα+tgβ | |
⇒ tgα=12 i tgβ=15 i tgγ=18 i tg(α+β)= |
| = |
| | 1−tgαtgβ | |
| | 12+15 | | 10 | | 5+2 | |
= |
| * |
| = |
| = 79, zatem |
| | 1−12*15 | | 10 | | 10−1 | |
| | tg(α+β)+tgγ | |
tg(α+β+γ)=tg((α+β)+γ)= |
| = |
| | 1−tg(α+β)tgγ | |
| | 79+18 | | 9*8 | | 7*8+1*9 | |
= |
| * |
| = |
| = |
| | 1−79*18 | | 9*8 | | 9*8−7*1 | |
| | 56+9 | | 65 | |
= |
| = |
| = 1 ⇒ α+β+γ=45o c.n.w.  |
| | 72−7 | | 65 | |
30 kwi 23:30