22345t67u
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,...n} losujemy kolejno ( bez zwracania ) dwie liczby i od pierwszej
odejmujemy drugą.
Obliczyć prawdopodobieństwo p, że różnica jest mniejsza od 2.
|Ω|=n*(n−1)
Dlaczego n*(n−1)
30 kwi 14:35
J:
losujemy jedną z n liczb , a potem drugą z (n − 1) liczb
30 kwi 14:36
Jacek: kolejność się liczy co zasugerowali pisząc: "kolejno" , "i od pierwszej odejmujemy drugą".
Gdyby rozwiązać na kombinacjach to dana para liczb dawałaby zawsze tę samą różnicę, zamiast:
r lub −r
30 kwi 14:41
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Ok dziękuję,
30 kwi 16:32
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Nie wiem jak to zrobić.
30 kwi 16:37
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Dlaczego tworzymy Zbiór przeciwny do A, A' −różnica jest większa bądź równa 2
| | 1+n−2 | |
Dlaczego wyznaczamy wzór na sumę ciągu: Sn = |
| * (n−2) ? |
| | 2 | |
Dlaczego S
n = A'
30 kwi 16:40
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Jakby ktoś mógł
30 kwi 16:41
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: ?
30 kwi 17:07
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: Jeśli odpowiecie mi na to pytanie to obiecuję, że nie będę już więcej zadawała takich pytań.
30 kwi 17:11
/_/_/\_\/_/\_\/_/\_\_\: .
30 kwi 17:22