Zadanie z objętością.
Adelajda: Mógłby ktoś rozwiązać to zadanie? Wychodzą mi jakieś dziwne wyniki.
Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny ABCDEF o podstawach ABC i DEF i krawędziach
bocznych AD, BE i CF. Długość krawędzi podstawy AB jest równa 6, a pole trójkąta ABG jest
równe 27. Oblicz objętość tego graniastosłupa, wiedząc że |CG|=|GF|
30 kwi 14:31
Aga1.:

Mogę Cię naprowadzić.
a=6
Podstaw za P 27 i wylicz h
y wylicz z tw. Pitagorasa, gdzie
H=2y.
30 kwi 15:07
Adelajda: Ja tak obliczałam, ale w odpowiedziach jest zupełnie inny wynik
30 kwi 15:12
Adelajda: I to już dobre kilka razy. Jeszcze zanim dostałam odpowiedź tutaj. Normalnie kur#ica mnie już
przy tym zadaniu bierze.
30 kwi 15:15
Aga1.: Podaj wynik z książki to sprawdzę. A może punkt G nie leży na krawędzi CF?
W odpowiedzi czasami trafiają się błędy
30 kwi 15:20
Adelajda: Leży na CF na pewno. Wynik już mam dobry, nie zauważyłam czegoś, teraz dopiero sie skapnęłam. A
wynik to 162√2 : ))
30 kwi 15:25
Aga1.: Ok, to nie rozwiązuję.
30 kwi 15:26