Chciałabym czy dobrze sama robie:)
Fredzia: Sprawdź czy liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W (x).Jeśli tak,określ krotność tego
pierwiastka
W (x)=x5+4x4+4x3−6x2−24x−24 r=−2
3 gru 19:58
plastuś:
Wykonuj dzielenie przez ( x +2)
aż do skutku ( ostatnie dzielenie musi wyjść bez reszty )
i okreslisz wówczas krotność dla x = −2
3 gru 20:01
plastuś:
Najprościej schematem Hornera ( znasz taki ?
lub dziel pisemnie
3 gru 20:01
Fredzia: Wykonałam dzielenie i wyszło mi bez reszty

no i mi hyba nawet dobrze wyszło z krotnością

ale dzięki to sie upewniałam ze tak trzeba robić.
3 gru 20:05