Styczna do dwóch wykresów
Asdf: Wyznaczyc rownanie prostej, która jest wspólna styczną wykresów funkcji f(x)= x
2 oraz g(x)=
(x−2)
2 +4. Znalazłem rozwiązanie tutaj:
http://prac.im.pwr.wroc.pl/~petela/zadanie.pdf ale nie rozumiem skąd wzięło się y = 2(x
2 − 2)
x + 3x
22 2 − 6x
2 + 8
30 kwi 14:01
J:
g(x) = (x−2)2 ... stąd: g'(x) = 2(x −2)
30 kwi 14:04
Asdf: Chodziło mi o całe wyrażenie:
y = 2(x2 − 2)x + 3x
22 − 6x2 + 8
Pochodna jest dla mnie zrozumiała.
30 kwi 14:06
J:
Do wzoru na styczną podstawion0 zamiast x0 → x2
g(x2) = (x2 −2)2 + 4
g'(x2) = 2(x2 −2)
30 kwi 14:11
J:
po wymnożeniu i uporządkowaniu doprowadzono do postaci: y = Ax + B , aby porównać
współczynniki
30 kwi 14:14
Asdf: Nie rozumiesz mojego problemu. Chodzi mi o to jak przekształcic równanie:
y − (x2 − 2)2 − 4 = 2(x2 − 2)(x − x2)
do równania:
y = 2(x2 − 2)x + 3x22 − 6x2 + 8
Liczę na różne sposoby i nie mogę dojsc do tego wyniku.
30 kwi 14:15
J:
zrób to, co napisałem 14:14
30 kwi 14:15
Asdf: Kolejny raz wychodzi mi całkiem inny wynik.
30 kwi 14:21
Asdf: Nie widzę u siebie żadnego błędu rachunkowego, ale odpowiedź jest po prostu inna. Proszę o
pomoc w przekształceniu tego równania.
30 kwi 14:28
Asdf: Ktokolwiek?
30 kwi 14:51
J:
masz rację , mnie też nie wychodzi taki wynik jak tam
30 kwi 15:01