zadanka
franki: 1. Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest liczba 14. Maksymalny przedział, w
którym ta funkcja jest rosnąca, to (−nieskończoność;8>, a najmniejsza wartością funkcji f w
przedziale <12;20> jest −27. Napisz wzór funkcji f w postaci ogólnej oraz w postaci
iloczynowej.
2. Zaznacz na płaszczyźnie z układem współrzędnych zbiór wszystkich punktów, których
współrzędne x,y spełniają równanie 2x+y−xy+1=0
3. W trójkąt równoboczny wpisano trzy przystające okręgi o promieniu 3 taki sposób, że każdy
z okręgów jest styczny do dwóch pozostałych okręgów i do dwóch boków trójkąta. Wyznacz promień
okręgu opisanego na tym trójkącie.
4. W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 4, a kąt między ramionami ma miarę 2alfa i
jest największym kątem wewnętrznym tego trójkąta. Wyraź pole tego trójkąta jako funkcję
argumentu alfa i podaj dziedzinę funkcji.
30 kwi 13:49
franki:
30 kwi 14:02
pigor: ..., zad.2 np. tak :
2x+y−xy+1=0 ⇔ y−xy= −1−2x ⇔ y(1−x)= −2x−1 / * (−1) ⇔
| | 2x+1 | |
⇔ y(x−1)= 2x+1 /:(x−1) i x−1≠ 0 ⇔ y= |
| i x≠1 ⇔ |
| | x−1 | |
| | 2x−2+3 | | 2(x−1)+3 | |
⇔ y= |
| i x≠1 ⇔ y= |
| i x≠1 ⇔ |
| | x−1 | | x−1 | |
⇔
y= 2+3x−1 i
x∊R \ {1} − szukany
zbiór punktów na
płaszczyźnie z układem osi układu XOY to zbiór punktów wykresu
funkcji homograficznej (hiperboli) o asymptotach pionowej x=1 i y=2 − poziomej
30 kwi 14:12
pigor: ..., zad.1 np. tak : z warunków zadania szukam
funkcji
f(x)=a(x−x1)(x−14), gdzie a< 0 i x
1= 8−(14−8)= 8−6=2,
czyli
f(x)=a(x−2)(x−14) i f(20)= −27 ⇒ a*18*6= −27 ⇔ 2a*2= −1 ⇔
⇔
a= −14, zatem
f(x)= −14(x−2)(x−14) − szukana
postać iloczynowa funkcji , czyli
f(x)= −14x2+4x−7 − szukana
funkcja kwadratowa w postaci
ogólnej .
30 kwi 14:33
franki: możesz mi powiedzieć, co to jest za wzór z którego tu skorzystałeś −−> x1= 8−(14−8)= 8−6=2
30 kwi 14:38
pigor: ..., jak zwykle robię takie rzeczy nieschematycznie
i tu np. jaki wzór

; skorzystałem sobie z faktu, że 8= p= x
w
i symetrii miejsc zerowych funkcji f względem osi symetrii x= 8
wykresu paraboli. . ...
30 kwi 14:51
franki: a 8 to nie jest q ?
30 kwi 15:01
pigor: ..., mnie pytasz

, a może przeczytaj treść zadania raz, a
może więcej ...i pytaj siebie, bo moja rola już dawno tu się skończyła ...
30 kwi 15:28