zadanie z parametrem
biednymaturzysta007: wyznacz wszystkie wartość parametru k dla których wielomian w(x)=(x2+x−6)((k−2)x2−(k−3)x−4)
ma cztery różne pierwiastki.
Proszę o pomoc, nie wiem od czego zacząć
30 kwi 13:48
Janek191:
x2 + x − 6 = ( x − 2)*( x + 3) − mamy już dwa pierwiastki x1 = − 3 i x2 = 2
Teraz musimy policzyć Δ dla ( k − 2) x2 − ( k −3) x − 4
oraz Δ musi być > 0.
30 kwi 17:11
biednymaturzysta007: jeśli, w pierwszym wychodzi x1=−3 x2=2 , a następnie k1=−5+4√3 k2=−5−4√3, to jest już
koniec zadania?
30 kwi 18:03
ICSP: dla uproszczenia : w(x) = (x2 + x − 6)f(x)
Warunki zadania spełnia następujaca koniunkcja :
Δf > 0
f(−3) ≠ 0
f(2) ≠ 0
30 kwi 18:07
biednymaturzysta007: | | 13 | | 1 | |
ile policzę to wszystko i wyjdzie k≠ |
| i k ≠ 2 |
| |
| | 12 | | 2 | |
Dodatkowo k==−5+4√3 i k==−5−4√3
30 kwi 18:24