Geometria analityczna
Tomasz: Okrąg o środku w punkcie S=(−3,4) jest styczny do prostej o równaniu y=−43x+253. Oblicz
współrzęd,0,ne punktu styczności.
| | 5527 | |
Albo coś namieszałem, albo współrzędne punktu styczności faktycznie są równe ( |
| , |
| | 925 | |
Tak w skrócie:
| | 1 | |
Najpierw ustaliłem, że prosta prostopadła do y=−43x+253 to y= |
| + b. b otrzymałem |
| | 43 | |
| | −175 | |
podstawiając do prostej x i y z punktu s. (b = |
| ). Następnie podstawiłem oba |
| | 43 | |
równania prostych do układu równań i otrzymałem wyżej wymienione dziwne współrzędne. Mógłby
ktoś to sprawdzić ?
30 kwi 13:41
Aga1.: dalej nie liczyłam
30 kwi 16:00
Janek191:
y = − 43 x + 253
43 x + y − 253 = 0
| | I 43*( −3) +1*4 − 253 I | |
r = |
| = |
| | √432 + 12 | |
| I − 129 + 4 − 253 I | | 378 | |
| = |
| = |
| √1 849 +1 | | 5 √74 | |
30 kwi 16:35
Janek191:
Nie chce mi się dalej liczyć

Nie jest czasem źle przepisane równanie prostej. ?
30 kwi 16:38
Tomasz: Nie. Nie jest. To nie są zadania z książki, ale z karty ćwiczeń, która dostałem od nauczyciela.
Treść w pierwszym poście jest identyczna jak treść zadanka.
30 kwi 16:52
Janek191:
30 kwi 16:57
Mila:
A nie powinno tam być
30 kwi 17:25
Tomasz: Nie powinno.
http://oi58.tinypic.com/dmtapf.jpg
I faktycznie Aga1. Miała rację − b jest dodatnie, co rzecz jasna zmienia wynik. Niemniej jednak
wydaje mi się, że coś z tym zadaniem jest właśnie nie tak. W pozostałych wyniki są względnie
normalne, a tutaj "ciut inne".
1 maj 01:30