oblicz sin
Roksi: Kąt α jest ostry i cos α= 3/7
sinα =?
z tw pitagorasa niewiadoma wychodzi √40
po rozlozeniu na czynniki:
40:2
20:2
10:2
5:5
1
wynik wychodzi 2 √10
dlaczego? z góry dziękuje
30 kwi 13:07
J:
sinα = √1 − cos2α = ...?
30 kwi 13:11
Roksi: to się liczy z trójkąta i pitagorasa, jednak juz znalazlam odpowiedz dlaczego
30 kwi 13:12
J:
licz tak,jak Ci napisłem..
30 kwi 13:14
J:
| | x | |
sinα = |
| , x = √49 − 9 = √40 = 2√10 |
| | 7 | |
30 kwi 13:18
30 kwi 13:28
Roksi: Dzięki
30 kwi 13:48