Pochodne
imprimatur: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i stycznej do wykresu
funkcji f(x) = 16x2 + 1x.
Próbowałem to w ten sposób, że jeśli szukana prosta przechodzi przez (0,0) to z y = ax + b mamy
y = ax.
Wyznaczyłem pochodną f'(x) = 32x3 − 1 x2 = a.
Dalej już nie wiem jakie kroki powinienem podjąć by dojść do rozwiązania, wykombinowałem, że
pomnożyłem obustronnie x2 równanie pochodnej i wyszło 32x3 − 1 = ax2, przyrównałem y = ax =
16x2 + 1x i pomnożyłem razy x i wyszło ax2 jak poprzednim, więc przyrównałem, ale
wychodzą jakieś pierwiastki, więc odpuściłem, wynik: y = 12x, byłbym bardzo bardzo wdzięczny
za pomoc!
30 kwi 12:56
imprimatur: O dziwo wyszło!
Widziałem treść tego zadania na tej stronce i na innej, nie ruszone, więc dla tych, którzy
zetknęli, lub zetkną się z tym zadaniem umieszczam moje rozwiązanie.
Sposób dobry tylko pomyliłem się w obliczeniach, 32x3 − 1 = 16x3 + 1, a to wychodzi z tego x
= 12, następnie f(12) = 6.
Na koniec, podstawiamy pod y = ax, i wychodzi a = 12, czyli y =12x.
30 kwi 15:12