Planimetria
fantastyczna123: Mam podane współrzędne równoległoboku A(−3;−2) B(5;2) C(7;8) i D(−1;4). Muszę obliczyć miarę
kąta ABC. Ktoś podpowie, jak się za to zabrać ?
30 kwi 12:51
Eta:
30 kwi 13:15
Eta:
2 sposób
P= |AB|*|AD|*sinα i P=|AB|*h , h= |DE| −−− odległość punktu D od prostej AB
porównaj pola i otrzymasz α −−− kąt ostry , to β=180o−α=...
3/ sposób z twierdzenia cosinusów
|AB|2+|BC|2−|AC|2
cosβ=
=.......... ⇒ β=.........
2*|AB|*|BC|
30 kwi 13:20
fantastyczna123: dziękuję teraz już będę
wiedziała