1
Ja: zadanie
| | √x−5 | |
Wyznacz dziedzine funkcji f(x)= |
| |
| | 15−2x | |
Czy dobze zrobilem merytorycznie?
15−2x≠0 ⋀
√x−5≥0 /*()
2
−2x≠−15 x−5≥0
x≠7,5 x≥5
x∊<5,+
∞)
D=<5;7,5)∪(7,5;+
∞)
30 kwi 12:14
Ryjcerz: tak
30 kwi 12:16
Dżepetto 18: tak
30 kwi 12:16
Ja: | | √3x+4 | |
a takie cos: wyznacz dziesnie ze f(x)= |
| |
| | √x−6 | |
3x+4≥0 ⋁ x−6≥0 ⋁ x−6≠0
| | 4 | |
x∊<− |
| ,+∞) ⋁ x∊<6,+∞) ⋁ x≠6 |
| | 3 | |
| | 4 | |
D=[(<− |
| ,+∞)∩<6,+∞)]/{6}=(6,+∞) |
| | 3 | |
czy zastosowana roznica moze dotyczyc obu przedzialow: [A∩B]/{6}
Czy da sie to ladniej i latwiej zapisac?
30 kwi 12:35
Ryjcerz: dobrze jest zrobione
30 kwi 12:45
Ja: Jak wyznaczyc zbior wartosci funkcji f(x)=Ix−3I, gdzie x∊(2,5) ?
30 kwi 13:41