optymalizacyjne
Dżepetto 18: Przy jakiej wysokości stożek o danej objętości ma jak najmniejsze pole powierzchni bocznej.
Zadanie rozwiązałem lecz wychodzi maximum, nie minimum
Pb=πrl
| | 3V | |
wyliczyłem z pitagorasa l l=√H2+r2 oraz r = √ |
| i r>0 |
| | Hπ | |
| | 3V | | 3V | |
Pb(H) = π √ |
| *(H2 + |
| ) |
| | Hπ | | Hπ | |
Pb'(H)= 3Vπ
3 −18V
2πH
funkcja malejąca więc mamy maksimum... ktoś coś?
30 kwi 12:10
Dżepetto 18: ktoś?
30 kwi 14:58
Aga1.: Dobrze pochodną policzyłeś?
30 kwi 15:44
Dżepetto 18: Włączyłem pod pierwiastek a następnie suma pochodnych oraz jedna pochodna z ilorazu.
Nie potrafię znaleźć błędu.
30 kwi 16:27