Wyznacz liczbę rozwiązań zadania w zależności od parametru a (a^2+||x+1|-1|=1
Darek:

Witajcie,
Zmagam się z takim problemem:
a
2 + ||x+1|−1| = 1
Przekształciłem to równanie do ||x+1|−1| = 1 − a
2 i narysowałem obie strony równania.
Niestety, nie mam pojęcia jak wyznaczyć liczbę rozwiązań w zależności od parametru a.
Rozwiązanie zadania to:
0 rozwiązań dla a ∊ (−
∞; −1) ∪ (1; +
∞),
2 rozwiązania dla a ∊ {−1; 1},
3 rozwiązania dla a ∊ {0},
4 rozwiązania dla a ∊ (−1,1)\{0}
Proszę o wytłumaczenie sposobu wyznaczania ilości rozwiązań. Pierwszy raz przytrafiło mi się
zadanie z parametrem wyrażonym w taki sposób.
Pozdrawiam
30 kwi 11:19
Darek:
30 kwi 14:20
Aerodynamiczny: Ja bym to troch inaczej rysował −||x+1|−1| +1 i a2 Ale nie traktował "a2" jako parabolę lecz
jako prostą.
30 kwi 19:48
prosta:
nie możemy w jednym układzie rysować wykresu funkcji z wartością bezwzględną ( z argumentem x)
i paraboli− funkcji z argumentem a)
30 kwi 19:55
Aerodynamiczny: ale a nie jest funkcją , jest parametrem.
30 kwi 19:56
prosta: równanie ma
4 rozwiązania, gdy (1−a2)∊(0,1)
3 rozwiązania, gdy 1−a2=1
2 rozwiązania, gdy 1−a2>1 lub 1−a2=0
0 rozwiązanN, gdy 1−a2<0
30 kwi 20:19
Aerodynamiczny:

Czerwony wykres jest wykresem ostatecznym −||x+1|−1| +1
Teraz a
2 traktujesz jako prostą,
0 rozw. dla a
2>1 zatem dla a>1 v a<−1
2 rozw dla a
2=1 zatem dla a=−1 v a=1
3 rozw dla a
2= 0 zatem dla a=0
4 rozw dla a
2<1 zatem dla a<1 i a>1 bez a=0
Wyszło tak jak miało wyjść

(wiem że te moje przedziały są niedoskonałe, powinny być takie
jak wyżej w odpowiedziach w pierwszym poście

)
Mam nadzieję że się rozjaśniło
30 kwi 20:24
prosta: ... u mnie po obliczeniach mamy dokładnie to samo
30 kwi 20:30
Aerodynamiczny: No tak, moje jest graficzne rozwiązanie

Zawsze lepiej mieć kilka sposobów w zanadrzu
30 kwi 20:31
Darek: Aerodynamiczny, dziękuję! Nie traktowałem a
2 jak prostej

Wcześniej tak rysowałem, ale nie
zgadzało się z odpowiedziami. Dzięki!
30 kwi 20:35