oblicz sumę pierwiastków równania
Ryjcerz: oblicz sumę pierwiastków równania √3x−2=2√x+2 −2
jak to zjeść?
30 kwi 10:48
Ryjcerz:
30 kwi 11:58
Eta:
1/ założenia ; 3x−2≥0 i x+2≥0 ⇒ x≥23
2/ przy takim założeniu obydwie strony są dodatnie ,
zatem można podnosić równanie obustronnie do kwadratu
otrzymujemy:
3x−2=4(x+2+1−2√x+2) ⇒ 8√x+2=x+14 /2
64(x+2)=x2+28x+196 ⇒ ........... dokończ
otrzymasz :
odp: x1+x2=36
30 kwi 12:03
J:
1) założenia
2) obustronnie do kwadratu , potem jeszcze raz
30 kwi 12:03
Eta:
Nie wykrzywiaj się ............tylko myśl
30 kwi 12:04
Ryjcerz: Dzięki wielkie

a możesz jeszcze jedno zrobić?
wykazać, ze 1*3
13*9
19*27
127*....=
4√27
30 kwi 12:06
Ryjcerz: silnia, ale nie wiem jak to połączyć i wgl
30 kwi 12:08