matura 2015
Basia: W którym ośrodku jest wieksze prawdopodobieństwo tego, że wśród 2 losowo wybranych zdajacych
tylko jeden uzyskał wynik pozytywny?
OSK1− 28 osób zdało, 12 nie
OSK2− 15 osób zdało, 5 nie
przerobiłam juz kupę zadań z kombinatoryki, ale nadal nie wiem czy tu liczy sie kolejność i czy
to rozwiązanie jest dobre (nie mam do tego odpowiedzi)
Ω1=(40¦2)
A1=(28¦1)*(12¦1)+(12¦1)*(28¦1)
Prosze pomóżcie w następnym tygodniu zdaję maturę
Jacek: Są zadania ( i to wcale nie mało) , w których można spokojnie posłużyć, wg własnego uznania,
kombinacjami (kolejność się nie liczy) jak i wariacjami (kolejność się liczy).
To jest takie zadanie.
Zazwyczaj pomaga zdefiniowanie sobie co się kryje pod Ω , pod A.
Twoje rozwiązanie Ω to kombinacje.
Zdarzenie A masz policzone jednak tak jakbyś uwzględniała kolejność, czyli wariacjami.
Jeżeli kombinacjami:
Jeżeli wariacjami:
|Ω| = 40*39
|A| = 2*28*12
Wynik wyjdzie ten sam.