?
Cezio: Dane są równania prostych zawierających dwa boki równoległoboku 8x+3y+1=0 i 2x+y−1=0 oraz
równanie prostej 3x+2y+3=0 zawierającej jego przekątną. Oblicz współrzędne wierzchołków tego
równoległoboku.
30 kwi 10:09
+-: w czym masz problem może na początek rysunek
30 kwi 10:45
Cezio: Już zrobiłem.
30 kwi 10:50
===:
zadanko jest perfidnie sformułowane bo trudno je zobrazować rzeczywistym rysunkiem.
ale:
1. Proste zawierające dwa boki równoległe nie są więc ich punkt przecięcia wyznacza jeden
z wierzchołków
2. Przekątna przecinając proste zawierające boki wyznacza dwa kolejne wieczhołki
3. Czwarty wierzchołek "wydumaj" sam −
30 kwi 10:50
+-: i co na nim zobaczyłeś
30 kwi 10:51
+-: jakie równoległe
30 kwi 10:54
Cezio: Właśnie narysowałem rysunek i za wiele mi nie dał

. Czwarty z wektorów

Dzięki
30 kwi 10:54